Nádrž na odpadové vody k vyváženiu

3D model jednokomorové žumpy

Kam s odpadovou vodou?

Staviate rodinný dom? Tak to už ste určite riešili, alebo budete riešiť, ako odvádzať z Vášho domu odpadnú vodu. Toto je jedno z dôležitých rozhodnutí. Niekedy si to ani neuvedomujeme, ale každý priemerný Európan spotrebuje za deň svojím spôsobom života mnoho litrov vody. Najviac vody spotrebúva normálne priemerná domácnosť praním, umývaním a splachovaním toalety. Po všetkých týchto aktivitách nám ostane nepotrebná odpadová voda. Otázka znie: Kam s touto vodou? Ak nemáte možnosť sa napojiť na verejnú kanalizáciu, alebo nie je vo Vašich silách si zaobstarať vlastnú domovú čističku odpadových vôd (veľmi nákladné riešenie). Nezostáva Vám už mnoho variantov. Jedným možným riešením môže byť použitie žumpy, inak povedané bezodtokovej záchytky na vyváženie. A práve o tomto variante sa dočítate na nasledujúcich riadkoch.

 

Akú žumpu?

V prípade, že už ste teda definitívne presvedčení o obstaranie žumpy, budete následne čeliť zásadnému rozhodnutiu, a to vybrať správnu veľkosť (objem) .

Veľkosť žumpy je udávaná v metroch kubických a nie je celkom jednoduché vybrať tú správnu, ktorá nebude pre Váš dom ani malá , ani zbytočne veľká.

Nezúfajte, teraz Vám pomôžeme so správnym výberom. Ako už bolo spomenuté v prvom odseku, za deň je jeden človek schopný vyprodukovať mnoho litrov odpadovej vody. Napríklad priemerný človek v roku 2018 vyprodukoval za deň 90 litrov odpadových vôd. Váš výber správnej veľkosti záchytky teda bude hlavne záležať na počte obyvateľov domu. Ďalší nemenej dôležitý faktor pre obstaranie správnej veľkosti žumpy je interval vyváženie. Žumpu Vám môžu vyvážať raz za 14 dní, raz za mesiac, alebo dokonca raz za 3 mesiace. Výsledný vzorec, podľa ktorého si môžete spočítať približnú požadovanú veľkosť vašej nádrže, je:

3D model jednokomorové jímky

V=p*v*t

Kde premenné znázorňujú:

V – požadovaný objem žumpy

p – počet ľudí v domácnosti

v – priemerná vyprodukovaná odpadová voda za deň na osobu (v metroch kubických)

t – interval vyváženia (v dňoch)

Príklad výpočtu pre troch člennú rodinu, ktorá chce vyvážať žumpu raz za mesiac: (vyprodukovaná odpadová voda za deň na osobu = 90 l = 0,09 m3; interval vyváženia = 1 mesiac = 30 dní)

V=p*v*t=3*0,09*30=8,1 m3

Kvôli efektivite a úspore by sa mal objem záchytky tiež voliť s ohľadom na veľkosť fekálneho vozidla, ktoré Vám bude jazdiť vyvážať Vašu žumpu. Objemy týchto vozidiel sú často 5, alebo 10 m3.

 

Žumpa bez zápachu

Mnoho ľudí bohužiaľ hneď zavrhuje použitie žumpy z dôvodu zápachu pri jej vyváženie. Túto nepríjemnosť ale môžete hravo obísť vďaka použitiu fekálne rýchlospojky. Tá umožňuje vývoz odpadových vôd zo žumpy bez jej otvorenia. Zbavíte sa tak všetkého zápachu, ktorý bol v skorších dobách s touto činnosťou sprevádzaný. Vďaka ďalším prídavným zariadením, ako je napríklad ukazovateľ stavu hladiny, nemusíte žumpu už vôbec otvárať. Fekálne vozidlo nemusí ani vchádzať na Váš pozemok a ničiť Vám tak napríklad povrch trávnika. Stačí len zabudovať koncovku fekálne rýchlospojky na hranici vášho pozemku.

 

Dúfame, že Vám tento článok aspoň trochu pomohol s výberom žumpy na odpadové vody. A vymazal z vašej mysle zažité predsudky napríklad o zápachu, ktorý vývoz žúmp v minulosti sprevádzal. Neváhajte na nás smerovať akékoľvek ďalšie otázky. Radi Vám so všetkým pomôžeme a vyjdeme v ústrety.

 

Osadená jednokomorová nádrž s objemom 6 m3
Osadená jednokomorová nádrž s objemom 6 m3

Usadená dvojkomorová jímka
Usadená dvojkomorová žumpa

“Robíme nádrže a žumpy. Z poriadneho betónu. Už vyše 20 rokov. Zavolejte alebo napíšte, radi vám poradíme.”
Peter Novák, vedúci predaja

info@betonovezumpy-septic.sk

0944 003 418
0948 788 485