10 spôsobov, ako efektívne využívať dažďovú vodu

Dažďová voda zbierané do betonove žumpy

Ako čo najlepšie využiť dažďovú vodu, ktorú zbierame do betónovej nádrže?
Ako ušetriť naše peniaze aj prírodu?
Máme pre vás 10 tipov, na čo všetko môžete použiť nazbieranú vodu. Niektoré vás dosť možno prekvapí.

 

Ako využívať dažďovú vodu z betónovej nádrže:

 

1. Polievanie záhrady (ručne)

zalevame destovou vodou z betonove jimky

Najčastejší dôvod, prečo si ľudia kupujú betónové nádrže na dažďovú vodu. Záhrada spotrebuje veľa vody, obzvlášť v horúcich rokoch, ktoré už začínajú byť typické aj pre našu zemepisnú šířku.

Ušetříte peniaze aj prírodu, obzvlášť v obdobiach, kedy je vody naozaj málo. Blahorečiť vás bude ale aj vaša záhrada. Pre tú je dažďová voda skutočný “dar z nebies”. Nie je chlórovaná a inak upravovaná a je tak najprirodzenejší zálievkou pre všetky rastliny.

 

2. Zalievanie trávnika (kropenie)

Túžite po krásne zelenom upravenom trávniku? V súčasných horúcich rokoch už to začína byť luxus a pre mnoho ľudí tiež vizitka vášho nešetrného prístupu k prírode. Napojte ale vaši nádrž na váš zavlažovací systém a môžete sa radovať zo zeleného trávnika bez čierneho svedomia.

 

3. Plnenie bazéna dažďovou vodou

Nevadí vám kúpanie v mori alebo priehrade? Prečo by vám malo vadiť kúpať sa v dažďovej vode? Dažďová voda je relatívne čistá, a z betónovej nádrže je oveľa lepšej kvality ako väčšina tradičných prírodných kúpalísk.

 

myti psa destovou vodou4. Kúpanie domácich maznáčikov

Vaši štvornohí priatelia kúpanie vôbec nemusí. A odborníci vám tiež potvrdí, že im ani veľmi nesvedčí. Srsť a koža zvierat nie je nadšená z chlórovanej vody a kozmetických prípravkov, ktoré ju len odmastí. Blato a prach ale dole musí, obzvlášť keď je váš pes naozaj domáci. Dažďová voda je potom pre jeho pokožku lepšia voľba ako voda z vodovodu.

 

5. Domáce umývanie auta

Aj auto sa dá umývať ekologicky a hospodárne. A aj u neho platí, že s autokozmetikou sa to nemusí toľko preháňať. Raz za čas doprajte svojmu čtyřkolovému miláčikovi plnú starostlivosť, ale väčšinou stačí len spláchnuť vodou. S pomocou čerpadla a hadice môžete dažďovou vodou z betónovej žumpy ostriekať vaše auto aj pri dome. Pokiaľ nepoužijete kozmetické prípravky, nemala by to byť podľa odborníkov ekologická záťaž.

 

6. Pranie bielizne

Dažďovou vodou z betónovej nádrže sa dá nahradiť aj akékoľvek “úžitkovej” využitie kohútikovej vody v domácnosti. Môžete ju napojiť aj k prívodu práčky. Zrážková voda je tiež “mäkká”, takže nespôsobuje usadzovanie vodného kameňa a šetríte tiež na prostriedkoch pre zmäkčenie vody.

 

7. Splachovanie WC dažďovou vodou

Prečo liať drahú vodu do odpadu? Rozvod úžitkovej vody a pitnej vody je možné oddeliť.

 

8. Fontány, rybníčky a iné okrasy záhrady

Skalka sa zurčiacimi potôčikom? Všetko je možné. Nádrž, dažďová voda a čerpadlo.

 

9. Sprchovanie z domácej nádrže

Ak sa vody “nenalokáme”, je úplne bezpečné sa umyť aj vodou z kvalitne uchovávané vody z betónovej nádrže. Využijete to pravdepodobne najviac na záhrade, na umytie detských nožičiek z pieskovisko a pod. S pomocou filtrácie získate ale vodu na sprchovanie ako z kohútika.

 

Betónová nádrž

10. Pitná voda z betónovej nádrže

Vedeli ste, že dažďovú vodu môžete aj piť? Stačí ju vyčistiť, rovnako ako sa to robí v čističke. S filtračným zariadením môžete byť úplne sebestační a nezávislí na dodávkach vody.

 

 

Ako vďaka dažďovej vode ušetriť?

Využitie dažďovej vody je naozaj široké. Dá sa vďaka nemu ušetriť až 50% spotreby vody v domácnosti. Cena vody za posledných 10 rokov vzrástla dvojnásobne a vďaka jej nedostatku sa predpokladá ďalší rast nákladov na vodné a stočné.

Vodu môžete zachytávať do rôznych nádrží, ideálnym riešením sú betónové nádrže na dažďovú vodu. Dlho vydržia a sú dokonca lacnejšie ako plastové. Musíte samozrejme počítať s nákladmi na vyhĺbenie jamy a samotnú žumpu (viď cenník betónových nádrží tu). Táto investícia sa však dlhodobo oplatí. Získate tiež sebestačnosť a záložný zdroj vody pre všetky prípady a samozrejme okrem svojej peňaženky šetríte aj prírodu.

“Robíme nádrže a žumpy. Z poriadneho betónu. Už vyše 20 rokov. Zavolejte alebo napíšte, radi vám poradíme.”
Peter Novák, vedúci predaja

info@betonovezumpy-septic.sk

0944 003 418
0948 788 485