Ako sa zaručene zbaviť zápachu zo septiku

Septik smrdí

Obťažuje vás zápach zo septiku? Cítite ho vo svojej záhrade alebo dokonca z domového odpadu? Neodteká odpad hladko alebo v ňom počujete bublanie? To všetko sú príznaky toho, že vaša odpadová nádrž nefunguje tak, ako by mala. Neviete o dobre fungujúcom septiku. Ako sa zbaviť zápachu raz a navždy?

3 zlaté pravidlá septiku bez zápachu

1/ Používajte baktérie v septiku

Baktérie pomáhajú odpadu s prirodzeným rozkladom. Nejde o to, aby v odpade neboli žiadne chemikálie, ale naopak – čistá príroda. Ide o špeciálne vyšľachtené kmene baktérií, ktoré sa “živia” odpadom. Najúčinnejšie sú enzymatické baktérie, ktoré účinne rozkladajú všetok biologický odpad. Všetko, čo obsahuje váš odpad, t. j. bielkoviny, škrob, tuky, sacharidy, ako aj toaletný papier, sa rozloží oveľa rýchlejšie. Predávajú sa ako tablety, prášok alebo tekutina. Práškové alebo tabletové baktérie sú zvyčajne sušené mrazom (lyofilizované) a aktivujú sa zmiešaním vo vode alebo priamo v odpade. Baktérie v tekutej forme sú “pripravené na okamžitú akciu”, a preto bývajú o niečo účinnejšie.

Aktivátor septiku (t. j. baktérie) jednoducho nalejete do septiku alebo spláchnete do toalety. Neočakávajte však okamžitý účinok, baktérie nie sú nindžovia. Dajte im približne mesiac na to, aby sa v septiku usadili.

2/ Vývoz septiku

Mnohí majitelia septikov sa domnievajú, že sú úplne bezúdržbové. Áno, odpadová voda sa v nej prirodzene čistí, ale na dne komôr sa stále usadzuje určitý kal (prečítajte si viac o fungovaní septiku). S touto vrstvou si neporadia ani baktérie. Zvyšný kal je potrebné odstrániť a odporúča sa to raz ročne.

3/ Nevyhadzujte do septiku to, čo tam nepatrí

Septik nie je odpad. Domácnosti si ju často kupujú, pretože vyčistenú vodu neskôr používajú na polievanie záhrady alebo ako vodu na čistenie atď. O to dôležitejšie je premýšľať o tom, čo sa dostáva do vášho septiku. Čo tam nepatrí?

Chémia

Všetky prípravky na báze chlóru ničia baktérie v septiku. Klasickým príkladom sú čistiace prostriedky na toalety, ktoré sľubujú, že zabijú všetko, čo sa nachádza v záchodovej mise. Prirodzene, to isté urobia aj vo vašom septiku. Môžete ich však nahradiť výrobkami na báze enzýmov, ktoré sú rovnako účinné, ale oveľa šetrnejšie. Nielen baktériám, ale aj smaltu v záchodovej mise a plastovým rúram.

Menej nebezpečné, ale pre baktérie stále nepriaznivé sú povrchovo aktívne látky a výrobky s obsahom ropných derivátov. Nájdete ich v sprchových géloch a synteticky parfumovaných výrobkoch (v zložení nájdete ropu). Ak naďalej používate vodu zo septiku, odporúčame vám uprednostniť prírodnú kozmetiku. A vôbec to nemusia byť drahé ekologické výrobky. Obyčajné prírodné mydlo kúpite za pár korún v každej drogérii alebo obchode s balením.

Odpadky

V záchode je veľa vecí, ktoré patria do koša, a váš septický systém si s nimi bohužiaľ nevie poradiť. Čo najčastejšie hádžeme do záchodovej misy? Vlhčené obrúsky (na odlíčenie alebo prebalenie), odličovacie tampóny, cigaretové ohorky, kondómy, zubné nite. Do tejto kategórie patria aj papierové vreckovky a utierky, ktoré sú oveľa hrubšie ako toaletný papier.

Vlasy, vlasy a nechty

Možno si myslíte, že je to prirodzený odpad. Áno, ale veľmi odolné voči rozkladu. Vlasy, nechty a chlpy (ľudské aj zvieracie) sa skladajú z pevných bielkovinových vlákien. Ich rozklad v septiku trvá mesiace, a to aj za prítomnosti baktérií. Môžu však spôsobiť neplechu aj v potrubí, kde “radi” vytvárajú zhluky. Čo s tým? Vystačíte si s obyčajným sitkom na odpad.

 

3 jednoduché zásady na udržanie septiku v prevádzke a bez zápachu. Ak však cítite zápach aj napriek tomu, že sa o svoj septik vzorne staráte, problém môže byť inde. Aj tá najlepšia nádrž má svoju životnosť. V prípade betónových septikov očakávajte životnosť 30-50 rokov. Kúpili ste alebo zdedili staršiu nehnuteľnosť a trápi vás zápach z odpadovej nádrže? Je možné, že prekročila svoju životnosť a v nádrži sa objavujú trhliny. V takom prípade bude potrebná výmena.

“Robíme nádrže a žumpy. Z poriadneho betónu. Už vyše 20 rokov. Zavolejte alebo napíšte, radi vám poradíme.”
Peter Novák, vedúci predaja

info@betonovezumpy-septic.sk

0944 003 418
0948 788 485