Retenčné betónové nádrže

Záchyt dažďovej vody na vlastnom pozemku

Retenčná betónová nádrž slúži na zber dažďovej vody, ktorú môžete následne využívať aj v domácnosti alebo na záhrade ako úžitkovú vodu. Tým šetríte peniaze za vodu a zároveň aj prírodu. Než si ale betónovú nádrž kúpite, je dobré poznať všetko, čo sa betónovej nádrže týka.

Vlastníte novostavbu? Betónová nádrž móže být pre vás povinná

Pri novostavbách je povinnosťou mať retenčnú nádrž na dažďovú vodu, respektíve od roku 2009 je záchyt dažďovej vody na pozemku regulovaný výrazne prísnejšie, než tomu bolo v minulosti. Pýtate sa prečo? Pretože sa dažďová voda často kvôli veľkým betónovým plochám nemá kam vsakovať. A tak pri veľkých zrážkach nárazovo odteká do kanalizácie a tým spôsobuje obrovské problémy.

Vyhláška z 12. augusta 2009 v ČR stanovuje okrem iného aj nové povinnosti stavebníka. Ten je povinný:

  • dažďovú vodu zo strechy a odvodňovaných plôch zachytávať a zadržiavať na pozemku tak, aby neodtekala naraz,
  • nechať dažďovú vodu vsiaknuť do pôdy,
  • ak nie je vsakovanie možné, je nutné ju vypustiť regulovaným odtokom do tzv. oddielnej dažďovej kanalizácie,
  • ak nie je možné ani to, potom je nutné dažďovú vodu vypúšťať do jednotnej kanalizácie.

Hlavné výhody retenčnej betónovej nádrže

  • Cena

Betónové nádrže sú vo výsledku, keď si sčítate všetky náklady a vezmete do úvahy aj ich životnosť, lacnejšie ako plastové. Navyše v cene betónovej nádrže máte dopravu aj samotnú realizáciu nádrže.

  • Životnosť

Betón vydrží oveľa dlhšie ako plast a to aj v tom najnáročnejšom teréne. Navyše betónové nádrže podliehajú prísnej certifikácii, ktorá dokazuje ich nepriepustnosť.

  • Jednoduchá inštalácia

Pokiaľ si nie ste istí svojou manuálnou zručnosťou, prípadne nemáte k dispozícii potrebnú ťažkú stavebnú techniku, teda kamión, môžete si nechať betónovú nádrž zhotoviť od dodávateľa, ktorý má so stavbou bohaté skúsenosti.

  • Rôzne veľkosti

Nádrž je možné zhotoviť v rôznych veľkostiach, ktorú volíte podľa veľkosti svojho domčeka alebo záhrady. Môžete si zaobstarať nádržku v jednotkách aj desiatkach m³. Vypočítajte si, ako správne vhodnú veľkosť vybrať.

  • Kvalita vody

V nadzemnej nádrži av plastovom sude sa voda rýchlo kazí. Naopak v podzemnej betónovej nádrži je voda uchovávaná v optimálnych podmienkach, preto je kvalitnejšia.

A ktoré nevýhody retenčná betónová nádrž má?

  • Vysoká hmotnosť

Vysoká hmotnosť môže byť komplikáciou pri transporte a inštalácii nádrže. Vy sa ale o nič starať nemusíte, všetku dopravu, nakládku a vykládku, a samozrejme aj realizáciu zaisťuje dodávateľ.

  • Umiestnenie

Betónovú nádrž nemôžete umiestniť nikam, kam sa nedostane ťažkotonážna technika.

  • Chemická odolnosť

Betón časom podlieha rôznym chemickým reakciám, preto je nutné vykonať povrchovú úpravu pridaním drahých zmesí.

Aká je jej cena?

Najmenšie betónové nádržky o veľkosti 2 m³ vás vyjdú približne na 20 000 Sk. Betónová nádrž o rozmere 14 m³ príde zhruba na 40 000 Sk a vyššie. Je však tiež nutné počítať ešte s cenou za dopravu.

 

Máte nárok na dotáciu?

Retenčná betónová nádrž z roka na rok získava na obľube a to hlavne vďaka tomu, že existuje dotačný systém, vďaka ktorému môžete na vybudovanie nádrže získať nemalé peniaze. Dotáciu v rámci programu Nová zelená úsporám v ČR môžu dostať:

  1. všetci vlastníci rodinných domov alebo stavebníci bytových domov so štyrmi a viac poschodiami či rodinnými domovami,
  2. tí, ktorí vlastnia rekreačnú stavbu alebo budovu bez čísla popisného, ak je využívaná pre trvalé bývanie.

 

Prečítajte si, aké podmienky musí žiadateľ o dotáciu ďalej spĺňať. Maximálna výška dotácie je 50% z ceny retenčnej betónovej nádrže.

Šetriť na nádrži sa neoplatí

Dotácia môže byť jedným z dôvodov, prečo na retenčnej nádrži nešetriť. Šetriť sa neoplatí ani z ďalšieho dôvodu. Lacnejšia nádrž znamená aj nižšiu váhu nádrže a tým tenšie steny. Lacnejšia retenčná nádrž môže vážiť 160 kg, drahšie aj 240 kg. Vyššia váha má však svoje opodstatnenie. Na retenčnú nádrž je použitých viac materiálov, a preto je tiež pevnejší a tým aj odolnejší. Ak si zaobstaráte výrazne ľahšiu a tým aj lacnejšiu nádrž, pravdepodobne vám príliš dlho nevydrží a vy ju tak čoskoro budete musieť meniť za novú. Oveľa efektívnejšie ako plastové nádrže sú však nádrže betónové, ktoré majú dlhú životnosť a zároveň uchovávajú vodu vo vyššej kvalite. Navyše z celkového pohľadu vás betónová retenčná nádrž vyjde oveľa lacnejšie ako najlepšia nádrž plastová.

 

Výber retenčnej betónovej nádrže krok za krokom

 

  • Zhodnotenie stavu pozemku

Tým prvým a najdôležitejším krokom je zhodnotiť stav vášho pozemku, najmä:

  • Stav podzemnej vody – môžete si nechať zhotoviť hydrogeologický posudok; posudok vám vystaví hydrogeológ, osoba s vysokoškolským vzdelaním, praxou a okrúhlou pečiatkou
  • Typ podložia – je potrebné zistiť, či ide o pôdu ílovitú alebo napríklad piesočnatú
  • Prístupnosť pozemku – ak si vyberiete betónovú nádrž, potom musíte zaistiť, aby sa k časti pozemku, kam bude nádrž umiestnená, dalo dobre dostať ťažkou stavebnou technikou

 

Nádrž na vodu nemožno umiestniť vedľa základov domu, pretože by sa tým mohla narušiť jeho statika. V tomto prípade je dobré riadiť sa pravidlom 45 stupňov. S každým jedným metrom výkopu do hĺbky je dobré kopať jeden meter od základu domu. Ak sa vykonáva výkop hlboký 3,5 m, potom by sa mal vykonať aspoň 3,5 metra od domu.

 

Ďalej si umiestnenie nádrže voľte aj podľa prívodu dažďovej vody od odkvapových sifónov a napojenie prepadu a vývodu z nádrže. Vedenie by malo byť vedené v spáde aspoň 1 cm na 1 m dĺžky potrubia. Zároveň nad potrubím aj nádržou musí byť vrstva zeminy vo výške aspoň 30 až 50 cm, v opačnom prípade vám na povrchu zeminy neporastie žiadny trávnik.

 

  • Výber veľkosti betónovej nádrže

Veľkosť betónovej nádrže, ktorú chcete využívať hlavne na zalievanie záhrady a ako úžitkovú vodu v domácnosti, vyberajte podľa veľkosti záhrady a podľa počtu obyvateľov domu. Veľkosť nádrže si môžete spočítať aj v online kalkulačke.

 

Ak chcete využívať nádrž ako žumpu, potom veľkosť vyberáte podľa počtu obyvateľov domu, ku ktorému sa bude pripájať a zároveň podľa plánovaného intervalu vyváženia.

 

  • Cena

Cena sa pochopiteľne odvíja od veľkosti betónovej nádrže. Väčšinou sa stretnete s týmito cenami:

  • Betónová nádržka o veľkosti 4 m³ – vyjde vás okolo 650 € + doprava
  • Betónová nádržka o veľkosti 7 m³ – cena sa pohybuje okolo 950 € + doprava
  • Betónová nádržka o veľkosti 10 m³ – jej cena činí cca 1 100 € + doprava
  • Betónová nádržka o veľkosti 12 m³ – príde na cca 1 200 € + doprava

 

V cene býva zahrnutá vrchná betónová doska, komín a betónový poklop. Niektoré firmy poskytujú montáž zadarmo, u iných si za ňu priplácate.

 

  • Dodávateľ

Nikdy sa nenechajte nalákať na príliš nízku cenu. Môže sa vám to poriadne vypomstiť a to tak, že nádrž nebude spĺňať všetky vaše požiadavky a časom prestane plniť svoju funkciu. Ďalej si musíte postrážiť, či dodávateľ dodá takú retenčnú nádrž, ktorú je možné skolaudovať. Ak si kúpite betónovú nádrž na internete, niekedy sa stane, že vám príde s certifikátmi, ktoré nie je možné použiť na kolaudáciu.

 

Ďalej sa rozhodujte aj podľa toho, či dodávateľ poskytuje bezplatnú montáž alebo podľa toho, čo všetko je v cene retenčnej betónovej nádrže obsiahnuté. A nezabudnite sa pozrieť ani na cenu dopravy betónovej nádrže na miesto určenia. Každý dodávateľ má cenu stanovenú inak.

 

Možno vás bude zaujímať, ako sa betónová nádrž realizuje.