Mechanické čistenie odpadových vôd

Osadená jednokomorová betónová žumpa

Ďalšie riešenie, ako sa popasovať s odpadovou vodou, je za pomocou zariadenia zvaného septik. Čo to ten septik vôbec je? Ako pracuje? Pre koho je vhodný a aké sú jeho výhody / nevýhody? Na všetky tieto otázky Vám odpovie nasledujúci text.

 

Usazování betonového septiku
Usazování betonového septiku

Čo je septik?

Septik je prietoková nádrž s prítokom a odtokom. Často je táto nádrž viackomorová a komory sú oddelené prepážkami. Hlavnou úlohou tohto zariadenia je čistiť odpadovú vodu. V ideálnom prípade môžeme výslednú vodu zo septiku vypúšťať do vodného toku, alebo nechať vsakovať na pozemku. Septik čistí odpadovú vodu za pomocou procesu usadiť sa. Kal a iné nečistoty sa postupne usadzujú v jednotlivých komorách.

 

Likvidácia odpadovej vody

Kladenie vrchnej dosky betónové žumpy
Kladenie vrchnej dosky betónové žumpy

Toto riešenie je vhodné do objektov s prerušovanou prevádzkou (typickým predstaviteľom sú víkendové chaty). Hlavnou výhodou septiku je veľmi nízka obstarávacia cena a takmer nulové prevádzkové náklady. Oproti domové čistiarni odpadových vôd septik funguje bez prívodu elektriny. Len je potrebné poznamenať, že je nutné pravidelne vyvážať usadený kal v septiku. Táto činnosť je ale napríklad vykonávaná 1 ročne, čo je rozhodne dlhší časový interval, než je tomu u vyváženia žumpy.

 

 

Čistenie odpadovej vody

Montáž betónové žumpy
Montáž betónové žumpy

Ešte je potrebné spomenúť, že voda, ktorá vychádza zo septiku nie je dostatočne prečistená natoľko, aby sme ju mohli vypúšťať do vodného toku, alebo nechať vsakovať na pozemku. Preto sa za septik pripája prídavný filter (napríklad pieskový, či štrkový). V tejto kombinácii septik + filter, už máme plnohodnotné zariadenie porovnateľné s čističkou odpadových vôd.

 

 

Ak máte nejaké nejasnosti, potrebujete radu, či už si rovno chcete septik zaobstarať, neváhajte nás kontaktovať. Radi Vám pomôžeme so správnym výberom.